6. 12. 2013

Já a zdravý životní styl


Za ten rok, co jsem se neozvala se mi mimo jiné změnil i přístup k jídlu a zdravému životnímu stylu. 
Nikdy jsem nebyla vyloženě tlustá, ale jako většina holek v mém věku si prostě najde nějaké ty "partie", které nejsou úplně ideální a chtěla by je zhubnout. U mě to byl hlavně špíček dole na břichu, stehna a ruce. A taky mě zděsilo na pravidelném vážení u doktorky číslo 60. Na mých cca. 166 cm to sice není katastrofa, ale ani nic super. A měla jsem hlavně 2 důvody, proč jsem chtěla do února zhubnout:
1) školní ples, kde jsem měla mít šaty s odhalenýma rukama a moje ruce byly docela nechutně rozpláclé
2) na Srí Lanku, kam jsme měli jet o pár dnů později 
Začala jsem v lednu asi po druhé nebo po třetí cvičit 30 day shred od Jillian Michaels (předtím jsem to cvičila asi rok zpátky). Dostala jsem se zatím nejdál a to asi do půlky 3. levelu, pak jsem to zase z nějakých důvodů vzdala. Vzhledem k tomu, že jsem cvičení úplně nedodržovala a necvičila každý den, někdy třeba jen 2x do týdne, nějak moc změn jsem neviděla. Snažila jsem se jíst míň a líp, ale tehdy jsem v tom ještě dost plavala (neříkám, že teď jsem na tom nějak skvěle:D) a prostě někdy jedla málo, pak se přejedla a prostě to nebylo účinné..
/fotka ze SL, tady jdou krásně vidět ty části, co jsem chtěla zhubnout:D/

Později jsem začala sledovat různé "fitness blogy" a pak i tumblry a ty mě nakoply úplně nejvíc k tomu, abych se sebou začala zase něco dělat. 
Pořád jsem si říkala, že vím jak na to. Vím, že musím jíst zdravě, míň a musím mít aspoň 5 chodů za den. A cvičit. Ale, stejně jsem to zas tak správně nedělala. Hlavní chyba, kterou jsem udělala byla představa, že když budu jíst malé porce, zhubnu. Jo, nejdřív jsem trochu zhubla a měla z toho fakt radost, ale 
1) najedla jsem se a třeba za hodinu už mi kručelo v břichu a pak se stejně musela dojíst 
2) strašně jsem přemýšlela o jídle, aby toho nebylo moc, aby to bylo dost zdravé...
Možná to byl malý náběh k anorexii? Nikdo z okolí, až na rodiče, kteří teda viděli, že si dost hlídám, co a kolik toho sním si toho nevšiml a na mě vzhledově taky nic nešlo vidět, ale v hlavě jsem až moc přemýšlela o jídle, kolik, čeho.. 
Navíc jsem pak myslím ani nehubla. Trvalo mi vážně dlouho, než mi došlo, jak správně a zdravě jíst a udržovat si postavu. 
Teď jím docela hodně. Ano, jím hodně a břicho, stehna nebo zadek se mi nezvětšili. Ono ten základ, který mi unikal není "jezte zdravě a málo a pak se přejíte a akorát přiberete", ale "jezte zdravě, ale dostačující porce". Takže když jsem si předtím dala na svačinu třeba jen jablko a pak měla hned hlad, teď si radši se svačinou vyhraju, dám si tvaroh, do toho ovoce, skořici, arašídový máslo a
1. pochnutnám si na tom 
2. nemám pak chutě
3. je to zdravé a dobré pro moje tělo

Teď sice nevím kolik vážím (naposled, začátkem září to bylo 59kg), ale svou postavu už tak neřeším, jsem s ní smířená a mám ji celkem ráda. A hlavně se na jídlo těším. Těším se, jak si s ním vyhraju a budu mít dobrý pocit, že dělám něco pro svoje tělo. K tomu min. 3x týdně sportuju a k tomu tělocvik (:D:D).
Jestli tenhle článek někdo dočetl, tak ho cením a děkuju :D. Psala jsem ho asi 2 hodiny -.-. 
A co vy a zdravý životní styl?

TUMBLR / INSTAGRAM

1 komentář:

  1. já měla taky problém se stravováním, hlavně jsem jedla hodně na noc a to třeba i svíčkovou, jakmile jsem šla do sebe a řekla si,že to je blbost, kila šla dolů :-)
    ChickWithKick and her life

    OdpovědětVymazat